مصاحبه ویژه با رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه استان اصفهان
تربیت خانوادگی یکی از عوامل مهم در شکل گیری شخصیت و رفتار افراد است. تربیت صحیح در خانواده به عنوان یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار بر رفتار و شخصیت دختران به شمار میآید.
به گزارش مجله بیمه و مردم به نقل از رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه استان اصفهان تربیت خانوادگی یکی از عوامل مهم در شکل گیری شخصیت و رفتار افراد است. تربیت صحیح در خانواده به عنوان یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار بر رفتار و شخصیت دختران به شمار میآید. تربیت خانوادگی میتواند به دختران کمک کند تا در برابر معضلات اجتماعی مقاومت کنند و با آنها مقابله کنند.
در مصاحبه اختصاصی مجله بیمه و مردم، با خانم دکتر نرگس صلواتی، در خصوص عوامل فرهنگی و تربیتی که منجر به افزایش معضلات اجتماعی و قضایی برای بانوان میگردد، و شرایط زندگی و اشتغال را در جامعه برای آنها دشوار می سازد گفتگو کردیم .
در این مصاحبه که به صورت آنلاین برگزار شد، خبرنگار مجله بیمه و مردم با طرح سوالاتی از رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه استان اصفهان، دلایل افزایش پرونده های قضایی برای بانوان را جویا شد. صلواتی نیز به تفضیل به سوالات پاسخ داد.
۱_ نقش تربیت خانوادگی را از بدو تولد دختران در معضلات اجتماعی که در دوران جوانی و بزرگسالی آنها را دچار آسیب می کند و منجر به تشکیل پرونده های قضایی می شود چقدر موثر می دانید ؟
تربیت خانوادگی یکی از عوامل مهم در شکل گیری شخصیت و رفتار افراد است. تربیت صحیح در خانواده به عنوان یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار بر رفتار و شخصیت دختران به شمار میآید.
تربیت خانوادگی میتواند به دختران کمک کند تا در برابر معضلات اجتماعی مقاومت کنند و با آنها مقابله کنند. به عنوان مثال، اگر دختران از کودکی از تربیتی صحیح برخوردار باشند، احتمال بروز مشکلات رفتاری در دوران جوانی و بزرگسالی آنها کاهش مییابد.
از طرفی، اگر دختران از کودکی به رفتارهای نادرست و ناپسند آشنا شوند یا دخترانی که درکودکی مورد توجه و محبت پدرو مادر قرار نگیرند یا با تربیت و رفتار دوگانه والدین مواجه شوند ، احتمال مشکلات رفتاری در آنها افزایش می یابد و امکان جذب آنها به احساسات پوچ و یا سو استفاده دیگران در نوجوانی افزایش خواهد یافت .
در صورت بروز مشکل ، خانواده میتواند با ارائه راهکارهای مناسب به دختران کمک کند تا از پروندههای قضایی دوری کنند. به طور کلی، تربیت خانوادگی میتواند نقش مهمی در پیشگیری از بروز مشکلات رفتاری و قضایی در دختران داشته باشد. با این حال، باید توجه داشت که تربیت خانوادگی تنها یک عامل در شکل گیری رفتار و شخصیت دختران نیست و عوامل دیگری مانند محیط اجتماعی و فرهنگی ، دوستان و ..نیز بر رفتار و شخصیت آنها تأثیرگذار هستند.
۲_عرف جامعه و فرهنگ عمومی را در سرنوشت دختران و زنان ایرانی که دچار پرونده های قضایی می شوند چقدر موثر می دانید؟
بدون شک، جامعه و فرهنگ عمومی در سرنوشت دختران و زنان ایرانی که دچار پروندههای قضایی میشوند، بسیار موثر است. در جامعهای که فرهنگ پنهانکاری، سکوت و تابوها را دنبال میکند، معمولاً زنان و دختران که از قضایایی متهم شدهاند، با تبعیض و نگرانیهای بیشتری مواجه میشوند. این مسئله میتواند تأثیرات شدیدی بر روی سرنوشت آنان داشته باشد، به ویژه در صورتی که مردم به دلیل فرهنگ عمومی و تأثیرات آن، تمایل داشته باشند به جای حمایت از این زنان، آنها را محکوم کنند. به طور کلی، فرهنگ و جامعه در تعیین سرنوشت افراد بسیار موثر هستند. در جوامعی که از تبعیض رنج میبرند، زنان و دختران ممکن است با مشکلات بیشتری در برابر قوانین و حقوق خود مواجه شوند. همچنین، افرادی که در این جوامع بزرگ شدهاند، ممکن است دیدگاههایی داشته باشند که به تقویت تبعیض جنسیتی کمک میکند. به همین دلیل، اصلاح فرهنگ و جامعه میتواند بهبودی بسیاری در سرنوشت زنان و دختران در ایران و سراسر جهان به دنبال داشته باشد.
۳_ مدارس چقدر در پیشگیری از آسیب های اجتماعی بانوان نقش دارند و چه راهکارهای پرورشی می تواند در کاهش آسیب های اجتماعی دختران و بانوان در دوران تحصیلی موثر واقع گردد؟
مدارس یکی از مهمترین محیطهایی هستند که برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بانوان میتوانند نقش مؤثری داشته باشند. در این راستا، مدارس میتوانند با اجرای برنامههای آموزشی و پرورشی مناسب، به ارتقای سطح اطلاعات و آگاهی دانشآموزان درباره مسائل اجتماعی مختلف کمک کنند و در نتیجه آسیبهای اجتماعی را کاهش دهند. برخی از راهکارهای پرورشی که میتواند در کاهش آسیبهای اجتماعی دختران و بانوان در دوران تحصیلی موثر باشد، عبارتند از:
۱. آموزش مهارتهای ارتباطی و اجتماعی: مهارتهای ارتباطی و اجتماعی متقابل با سلامت روان و اجتماعی فرد در برخورد با مسائل اجتماعی مختلف مرتبط است. بنابراین، آموزش این مهارتها به دانشآموزان میتواند بهبودی در رفتارهای اجتماعی ایجاد کند و از آسیبهای اجتماعی جلوگیری کند.
۲. آموزش مهارتهای مقابله با استرس: استرس یکی از عواملی است که میتواند منجر به ایجاد آسیبهای اجتماعی شود. آموزش مهارتهای مقابله با استرس به دانشآموزان میتواند کمک کند تا با مسائل و مشکلات روبهرو شده و به کاهش آسیبهای اجتماعی برای خود و دیگران کمک کنند.
۳. آموزش مسئولیتپذیری: آموزش مسئولیتپذیری به دانشآموزان کمک میکند تا بهتر بتوانند در تصمیمگیریهای خود عمل کنند و به نحو احسن از حقوق خود استفاده کنند.
۴. توانمندسازی دختران و بانوان: توانمندسازی دختران و بانوان به معنای ارتقای سطح آگاهی و مهارتهای این گروه از جامعه است. این کار باعث میشود که دختران و بانوان بتوانند بهتر از حقوق خود استفاده کنند و در جامعه به عنوان اعضای فعال و مؤثر حضور داشته باشند.
۵. حفظ محیط آموزشی ایمن: حفظ محیط آموزشی ایمن به عنوان یک مهمترین عامل در کاهش آسیبهای اجتماعی مطرح است. در این راستا، میتوان با اجرای برنامههایی برای پیشگیری از تنش در محیط آموزشی، به حفظ ایمنی دانشآموزان و جلوگیری از وقوع آسیبهای اجتماعی کمک کرد.
در نهایت، باید توجه داشت که پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بانوان با توجه به پیچیدگی مسئله، نیازمند هماهنگی و همکاری بین سازمانها و نهادهای مختلف اجتماعی است.
۴_سهم شرایط اقتصادی کشور در ایجاد انحرافاتی که منجر به تشکیل پرونده های قضایی برای بانوان می شود را چه مقدار می دانید؟
با توجه به پرسش شما، به نظر میرسد که شما درخواست توضیحاتی درباره عواملی که باعث تشکیل پروندههای قضایی برای بانوان میشوند، دارید.
در اینجا چند عامل اقتصادی که میتوانند در ایجاد انحرافات و تخلفاتی که منجر به تشکیل پروندههای قضایی برای بانوان میشوند، نام برده شدهاند:
۱. بیکاری: بیکاری یکی از مشکلات اقتصادی جامعه است که میتواند در ایجاد فشارهای روانی و اقتصادی برای بانوان نقش داشته باشد. بیکاری ممکن است باعث ایجاد فشارهای مالی و اقتصادی برای خانوادهها شود که ممکن است به افزایش تقاضای بانوان برای کارهای غیر قانونی و تخلفات مرتبط با آنها منجر شود.
۲. فقر: فقر یکی دیگر از مشکلات اقتصادی است که میتواند در ایجاد فشارهای روانی و اقتصادی برای بانوان نقش داشته باشد. فقر میتواند باعث شود که بانوان برای پول کسب کنند به راههای غیر قانونی روی بیاورند.
۳. نابرابری اقتصادی: نابرابری اقتصادی یکی دیگر از عواملی است که میتواند در ایجاد فشارهای اقتصادی و اجتماعی برای بانوان نقش داشته باشد. نابرابری اقتصادی ممکن است باعث شود که بانوان از فرصتهای اقتصادی برخوردار نشوند و به راههای غیر قانونی روی بیاورند.
۴. عدم دسترسی به منابع اقتصادی: عدم دسترسی به منابع اقتصادی، بهویژه برای بانوان، میتواند در ایجاد فشارهای اقتصادی و اجتماعی برای آنها نقش داشته باشد. بانوان که به منابع اقتصادی دسترسی ندارند ممکن است به راههای غیر قانونی روی بیاورند تا درآمد کسب کنند.
۵_آیا فرهنگ سازی و آموزش مبانی حقوق شهروندی را در کاهش آسیب های مورد نظر موثر می دانید؟ و اینکه آیا در این خصوص اقدامات اجرایی صورت می پذیرد.
بله، فرهنگسازی و آموزش مبانی حقوق شهروندی میتواند در کاهش آسیبهای مورد نظر موثر باشد. زیرا با افزایش دانش و آگاهی شهروندان درباره حقوق و وظایف خود، احتمالاً آنها بیشتر به احترام حقوق دیگران و رعایت قوانین پایبند خواهند بود.
همچنین، با آموزش مفاهیم اساسی حقوق شهروندی، شهروندان میتوانند بهتر از حقوق خود آگاه شوند و در صورت نیاز از آنها استفاده کنند. به عنوان مثال، در کشورهایی که فرهنگ حقوقی و قانونی برای شهروندان خود ایجاد شده است، مردم بهتر درک میکنند که چه عواقبی برای نقض قوانین و حقوق دیگران وجود دارد.
بنابراین، آموزش و فرهنگسازی مبانی حقوق شهروندی میتواند بهبودی در رفتارهای شهروندی داشته باشد. در خصوص اقدامات اجرایی، بسته به کشور و شرایط مختلف، ممکن است از طریق دولت، سازمانهای مرتبط یا سازمانهای غیر دولتی صورت گیرد. به عنوان مثال، در برخی کشورها، دروسی در مدارس در مورد حقوق شهروندی و قانون ارائه میشود. در کشورهای دیگر، این آموزشها ممکن است از طریق رسانهها، کمپینهای تبلیغاتی یا برنامههای آموزشی تلویزیونی و رادیویی ارائه شود.
در حال حاضر مرکز وکلا و کارشناسان قوه قضائیه در نظر دارد با همکاری آموزش و پرورش باایجاد زنگ حقوق در مدارس ، آموزش های حقوقی را توسط وکلا اجرا نماید.
۶_ سالانه چند درصد از بانوان اصفهانی به جهت اختلافات ناشی از مشکلات معیشتی و اقتصادی و عدم درآمد مکفی همسرشان تصمیم به جدایی می گیرند ؟
بنده دقیقاً اطلاعاتی دربارهی آمار جدایی در بین بانوان اصفهانی ندارم. اما برای پاسخ به سوال شما، میتوانم به آمار جدایی در کل کشور ایران اشاره کنم. به گفتهی آمارهای منتشر شده توسط سازمان آمار ایران، نرخ طلاق در کشور در سال ۱۳۹۹ (معادل سال ۲۰۲۰ میلادی) حدود ۱۲.۵ درصد بوده است و متاسفانه این آمار در سالهای اخیر افزایش داشته است. البته باید توجه داشت که دلایل جدایی بین افراد مختلف متفاوت است و این نرخ ممکن است در مناطق و شرایط مختلف متفاوت باشد. در هر صورت، بحث جدایی یک مسئلهی پیچیده و چند عاملی است و نمیتوان به دلایل مشخصی مثل مشکلات معیشتی و عدم درآمد کافی همسر ،این مسئله را نسبت داد. البته این عوامل میتوانند یکی از عواملی باشند که در تصمیم جدایی تأثیرگذار هستند، اما دلایل متعدد دیگری نیز میتواند در این تصمیم دخیل باشد. چه بسا بانوانی که از نظر اقتصادی در زندگی از امکانات مالی مکفی و شرایط رفاهی برخوردارند اما به علل دیگر چون عدم تفاهم ، مشکلات اخلاقی همسر ، سو معاشرت و… تصمیم به جدایی میگیرند.
۷_ چه عواملی را در کاهش میزان مراجعات به دفاتر حقوقی و جلوگیری از تعدد پرونده های قضایی موثر می دانید؟
نظر خود را به اشتراک بگذارید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.